Als ondernemer wilt u zeker zijn van het feit dat waardevolle gegevens van uw bedrijf in veilige handen zijn….én blijven. Dat betekent dat de zaken op het gebied van cybersecurity binnen uw bedrijf goed voor elkaar moeten zijn. Hieronder vindt u acht punten van aandacht op dat gebied. Noem het gerust een checklist. Doe de check en deel ‘m vooral ook met uw personeel. Uw werknemers zijn namelijk óók een belangrijke schakel in de hele cyberveiligheid.
1) Wees altijd alert!
Een schadelijk linkje in een (phishing) e-mail is zo aangeklikt, een misleidende QR-code zo gescand. Maar ook via telefoon (ook WhatsApp) proberen criminelen aan gegevens te komen. Druk uw personeel op het hart altijd voorzichtig te zijn. Wees ook kritisch bij het downloaden van software!
2) Zorg voor veilige verbindingen
Het is soms verleidelijk om te werken in (bijvoorbeeld) de trein, op het vliegveld of in een horecagelegenheid. Dat kan, maar als je werkt via openbare netwerken, brengt dat wel risico’s met zich mee. Voor wie vaak onderweg werkt, biedt een VPN-verbinding een veilige uitkomst.
3) Goede wachtwoorden
Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar té vaak wordt nog gekozen voor te eenvoudige wachtwoorden die voor geoefende cybercriminelen een makkie zijn. Veelgemaakte extra fout daarbij: hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende toepassingen. Makkelijker kunt u het ze niet maken.
4) Tweestapsverificatie
Eigenlijk een aanvulling op punt 3. Hiermee voeg je een beveiligingstap toe aan het inloggen op je accounts, bijvoorbeeld in de vorm van een code die je ontvangt op uw telefoon. Aan alleen uw wachtwoord hebben ze dan niet meer genoeg.
5) Antivirussoftware
De moeite van de (vaak niet al te grote) investering waard: goede antivirussoftware. Herkent en verwijdert onveilige bestanden en andere dreigingen.
6) Op tijd updaten
Het updaten van software wordt nogal eens uitgesteld. Toch is het goed dat zo tijdig mogelijk te doen. Daarmee voorkomt u namelijk dat hackers gebruik kunnen maken van mogelijke kwetsbaarheden in oudere versies van je software.
7) Back-up
Hier hebben we al vaker op gehamerd. Het maken van back-ups kan u redden als uw hardware er de brui aan geeft, maar zeker ook als bestanden gegijzeld worden door cybercriminelen. Zij willen u dan losgeld laten betalen om die bestanden weer vrij te krijgen. Dat hoeft niet als u een goede back-up heeft.
8) Durf te vragen!
Sommige zaken zijn zelf te regelen, maar bij andere vraagstukken op het gebied van cybersecurity kunnen advies en ondersteuning noodzakelijk zijn. Schakel dan vooral op tijd hulp in om de zaken alsnog voor elkaar te krijgen. Dat kan ook bij ons. Neem gerust contact op via
klantenservice@1voice.nl of 024 – 760 14 00. Wij helpen u graag!