menu
Internet & Connectivity
ICT & Cloud
Vaste & mobiele telefonie
CRM/ERP koppelingen
Internet & Connectivity
ICT & Cloud
Vaste & mobiele telefonie
CRM/ERP koppelingen

BLOG: Multifactorauthenticatie - Belangrijk voor bedrijfsveiligheid

Belangrijke bedrijfsinformatie wilt u al ondernemers enkel en alleen voor uzelf houden. Maar er zijn altijd kwaadwillenden die manieren zoeken (en vinden) om op digitale plekken te komen waar ze eigenlijk niet mogen zijn. Een extra beveiligingslaag, zoals multifactorauthenticatie, is een manier om de cybercriminelen buiten de deur te houden. Wat MFA precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is, leggen we graag voor u uit.

Belangrijke bedrijfsinformatie wilt u al ondernemers enkel en alleen voor uzelf houden. Maar er zijn altijd kwaadwillenden die manieren zoeken (en vinden) om op digitale plekken te komen waar ze eigenlijk niet mogen zijn. Een extra beveiligingslaag, zoals multifactorauthenticatie, is een manier om de cybercriminelen buiten de deur te houden. Wat MFA precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is, leggen we graag voor u uit.

Inloggen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord is tegenwoordig niet meer voldoende om bedrijfsaccounts veilig te houden. Wachtwoorden kunnen worden gekraakt of in handen van kwaadwillenden vallen na een datalek. Daarom is het cruciaal om extra beveiligingslagen toe te voegen om te voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot belangrijke accounts. Dit doe je met multifactorauthenticatie (MFA).

Multifactorauthenticatie (MFA) is een inlogproces waarbij meerdere verificatiemethoden worden gebruikt om de identiteit van een gebruiker vast te stellen. Dit betekent dat iemand verschillende stappen moet doorlopen om toegang te krijgen. Deze verificatiemethoden vallen in drie categorieën:
  1. Iets dat je weet: bijvoorbeeld een wachtwoord.
  2. Iets dat je hebt: bijvoorbeeld een token, smartcard of toegangspas.
  3. Iets dat je bent: bijvoorbeeld een biometrisch kenmerk zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Bij het gebruik van MFA worden altijd minimaal twee van deze factoren gecombineerd, bijvoorbeeld een wachtwoord en een token uit een authenticator-app, zoals Google Authenticator.

Authenticator-App
Een authenticator-app genereert een eenmalige toegangscode die slechts voor korte tijd geldig is, meestal een halve minuut. Elke keer dat je inlogt, wordt er een nieuwe code gegenereerd. Dit betekent dat zelfs als een cybercrimineel een code onderschept, deze snel verloopt en nutteloos wordt voor toekomstige inlogpogingen.
In plaats van een digitale token kun je ook een smartcard of USB-stick gebruiken als extra factor. Hoewel deze fysieke middelen gestolen kunnen worden, zijn ze voor hackers op afstand moeilijk te bemachtigen.

Waarom MFA instellen?
Bedrijfsgegevens zijn van onschatbare waarde en moeten beschermd worden tegen cybercriminelen. Accounts die vanaf het internet toegankelijk zijn, zoals e-mailaccounts en zakelijke mobiele telefoons, verdienen extra beveiliging. Door MFA in te stellen, wordt het voor aanvallers veel moeilijker om toegang te krijgen, zelfs als ze een wachtwoord weten te achterhalen. De extra verificatiefactor, zoals een code op een smartphone, maakt het voor hackers bijna onmogelijk om volledige toegang te krijgen.



Voordelen van MFA
  • Sterkere beveiliging: MFA maakt het moeilijker voor cybercriminelen om in te breken in accounts.
  • Bescherming tegen datalekken: zelfs als wachtwoorden gestolen worden, biedt MFA een extra laag bescherming.
  • Vermindering van de impact van phishing: MFA voorkomt dat aanvallers eenvoudig toegang krijgen met gestolen wachtwoorden.
  • Naleving van regelgeving: MFA helpt bedrijven te voldoen aan veiligheidsnormen en regelgeving.
Sterke wachtwoorden niet genoeg
Wachtwoorden zijn kwetsbaar en kunnen worden gekraakt of gestolen bij een datalek. Zelfs een sterk wachtwoord is niet voldoende als het in verkeerde handen valt. Het gebruik van unieke wachtwoorden voor verschillende accounts vermindert het risico, maar MFA biedt een veel sterkere bescherming.

Hoe veilig?
Hoewel MFA de veiligheid aanzienlijk verhoogt, is geen enkele beveiligingsmethode 100% waterdicht. Het is theoretisch mogelijk voor een cybercrimineel om zowel een wachtwoord als een tweede factor te bemachtigen. Daarom is het belangrijk om MFA te combineren met andere beveiligingsmaatregelen, zoals regelmatige cybersecurity-trainingen voor medewerkers om hen bewust te maken van phishing en andere bedreigingen.

Conclusie
Multifactorauthenticatie is een essentiële stap in het beschermen van bedrijfsaccounts tegen cyberaanvallen. Door meerdere lagen van verificatie te gebruiken, wordt het voor aanvallers veel moeilijker om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Het implementeren van MFA, in combinatie met andere beveiligingsmaatregelen, is cruciaal voor een sterke en effectieve cybersecurity-strategie.

Wilt u met uw organisatie stappen zetten op dit gebied of wilt u gewoon meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via klantenservice@1voice.nl of 024 – 760 14 00.
 
Wilt u meer weten over dit onderwerp en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op en neem samen met onze professionals de mogelijkheden door.

Neem contact op >Stel je werkplek samen >
Paul Dubbers

Founder
Adviseur Telecom en IT

U kunt bij mij terecht voor álle, zaken zowel commercieel als technisch”
Axel Butter

Service Manager

Ik sta altijd voor u klaar om u te helpen en begeleiden met alle technische vragen omtrent Voice over IP en IT-zaken
12Tcloud - de werkplek van de toekomst met een complete SLA
Tijden veranderen en de manier van werken verandert mee. Veertig uur (of meer) aanwezig op kantoor, waar je op je eigen vaste plek je werkzaamheden verricht? Het komt nauwelijks nog voor. Medewerkers willen meer vrijheid en willen in die hoedani
Meer informatie >Archief >
Shanna Poelen
Waarmee kan ik u van dienst zijn?

Chat met 1Voice

Hulp op afstand