menu
Internet & Connectivity
ICT & Cloud
Vaste & mobiele telefonie
Energie
Internet & Connectivity
ICT & Cloud
Vaste & mobiele telefonie
Energie

Bescherm uw bedrijf: aantal ransomware-varianten in halfjaar verdubbeld

Bescherm uw bedrijf: aantal ransomware-varianten in halfjaar verdubbeld

We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is te zorgen voor een goede beveiliging van uw netwerken (en daarmee uw belangrijke data). Cyber- en ransomware-aanvallen zijn de grootste vijand van datagestuurde bedrijven en dat wordt er helaas niet minder op. In het afgelopen halfjaar is het aantal ransomware-varianten (hackers gijzelen uw systeem en vragen losgeld om het weer vrij te geven) wereldwijd zelfs verdubbeld, zo blijkt uit een groot onderzoek van Fortinet.

Cybercriminelen investeren hier volop tijd en geld in. De populariteit van ransomware-aanvallen onder hackers (er is een levendige handel in ransomware op het Darkweb) is mede ingegeven door het feit dat steeds meer mensen overal willen kunnen werken: 'work from anywhere' dus. FortiGuard Labs observeerde de afgelopen zes maanden in totaal 10.666 ransomware-varianten. In het vorige halfjaar waren dat er nog 5.400.

Work from anywhere
Vanaf elke plek op de wereld willen mensen toegang tot de bedrijfsnetwerken kunnen hebben. Op zich mooi natuurlijk, maar dat brengt dus ook risico's met zich mee als een bedrijf de beveiliging niet op orde heeft. De endpoints die voor 'work from anywhere' worden ingezet bieden cybercriminelen volop kansen om bedrijven wereldwijd te bestoken. Vaak maken ze gebruik van kwetsbaarheden op endpoints om bedrijfsnetwerken binnen te dringen.

Verwoestend
Volgens de onderzoekers hanteren de cybercriminelen ook steeds vaker meer verwoestende technieken, aangezien ook de zogenaamde wiper-malware steeds meer verspreid wordt. Bij wiper-malware worden bestanden niet gegijzeld, maar worden ze compleet verwijderd of overschreven. Geïnfecteerde computers zijn zo permanent onbruikbaar, data is vaak onherstelbaar.

TIPS
Als bedrijf zijn er uiteraard dingen die u kunt doen om de risico's te beperken. We zetten er vier voor u op een rijtje:

1) Investeer in back-ups
Een aanrader, vooral wanneer de back-up extern wordt bewaard. Losgeld betalen voor uw gegevens is dan in ieder geval niet nodig. Bij bijna 60% van de bedrijven die hun data terug kregen na een aanval, gebeurde dat via eigen back-ups.

2) Goede antivirusprogramma's
Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar zorg voor virusscanners die ook ransomware herkennen. Te vaak blijkt dat bedrijven hierin verzaken, met alle risico's van dien.

3) Update, update, update!
Cybercriminelen gebruiken zwakke plekken in software om systemen met ransomware binnen te dringen. Zorg dat u kwetsbaarheden op tijd elimineert. Update dus altijd de software die u gebruikt en geef dat ook uw medewerkers mee!

4) Blijf scherp
Een dooddoener wellicht, maar mensen zijn en blijven de zwakke schakel in de beveiliging van bedrijfsgegevens. Een verdachte bijlage tóch openen, een vaag linkje tóch aanklikken…het is in een moment van onachtzaamheid zo gebeurd. Voorkom dat zelf en houd ook uw medewerkers alert.

Wilt u meer weten over dit onderwerp en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op en neem samen met onze professionals de mogelijkheden door.
Wilt u meer weten over dit onderwerp en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op en neem samen met onze professionals de mogelijkheden door.

Neem contact op >Stel je werkplek samen >
Paul Dubbers

Founder
Adviseur Telecom en IT

U kunt bij mij terecht voor álle, zaken zowel commercieel als technisch”
Martin Eenschoten

Sales Manager

Wilt u overal en altijd kunnen werken? Wilt u bestanden delen met uw collega's? En wilt u daarnaast ook nog eens goed bereikbaar zijn via chat, mobiel of video? 1Voice ontzorgt u!
Is uw bedrijf veilig voor cybercriminaliteit?
Als ondernemer bent u het liefst bezig met ondernemen en daarbij zal de focus niet altijd op de veiligheid van uw netwerken en systemen liggen. Toch is het zaak ervoor te zorgen dat de juiste kennis op dit gebied in huis is en ook medewerkers be
Meer informatie >Archief >
Shanna Poelen
Waarmee kan ik je van dienst zijn?

Chat met 1Voice