menu
Internet & Connectivity
ICT & Cloud
Vaste & mobiele telefonie
Energie
Internet & Connectivity
ICT & Cloud
Vaste & mobiele telefonie
Energie

Is uw bedrijf veilig voor cybercriminaliteit?

Als ondernemer bent u het liefst bezig met ondernemen en daarbij zal de focus niet altijd op de veiligheid van uw netwerken en systemen liggen. Toch is het zaak ervoor te zorgen dat de juiste kennis op dit gebied in huis is en ook medewerkers bewust worden gemaakt van de gevaren. Belangrijke informatie op uw computers en netwerken is interessant voor hackers, ook als u een klein bedrijf heeft. We willen u niet bang maken, maar feit is dat het niet de vraag is óf uw bedrijf een keer ‘aangevallen’ wordt, maar alleen wannéér dat zo is. Zorg daarom voor goede bescherming en voor een plan voor als het onverhoopt toch een keer verkeerd gaat.

Er zijn veel verschillende manieren waarop cybercriminelen proberen bij bedrijven binnen te komen:

1) Ransomware
Hierbij wordt losgeld geëist voor gegijzelde belangrijke (vertrouwelijke) informatie. Betaalt u niet, dan kunt u niet meer bij uw data. Bovendien kan de informatie worden doorverkocht aan andere onwelwillenden, met alle gevolgen van dien.

2) Phishing
Hiermee komt zowat iedereen dagelijks in aanraking. Het welbekende nepmailtje met een linkje waar op geklikt moet worden. Doe dat vooral niet. Met de gegevens die vervolgens (bijvoorbeeld bij een zogenaamde registratie) worden ingevuld, krijgen de criminelen juist mogelijkheden om bij uw bedrijf binnen te komen.

3) DDoS-aanvallen
Bij zo’n aanval wordt ontzettend veel verkeer naar een netwerk of server gestuurd. Zó veel zelfs, dat deze overbelast raken en niet meer bruikbaar zijn voor de normale gebruikers. Een soort file dus, maar dan op internet. Zo kan bijvoorbeeld een webshop uit de lucht gaan, met omzetverlies tot gevolg.
 
4) Datalek
Bij een datalek komen persoonlijke gegevens van klanten (of bijvoorbeeld uw eigen personeel) op straat te liggen. Het belangrijkste gevaar dat daarop volgt is identiteitsfraude. Bijkomend probleem: als klantgegevens openbaar worden gemaakt, heb je als bedrijf bovendien de kans dat u een boete krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Altijd belangrijk
Er zijn nog steeds veel ondernemers die denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Ze hebben toch maar een kleine onderneming? Hoe interessant kan dat nou zijn voor cybercriminelen? Het is een misvatting en zorg er daarom voor dat u er alles aan doet om de potentiële gevaren (en daarbij behorende schade) buiten de deur te houden. Dat kan zowel op technisch vlak als op organisatorisch gebied. Bij dat laatste gaat het over het creëren van bewustzijn bij personeel. Alert zijn bij verdachte e-mails, geen spullen laten slingeren (laptop, smartphone, datadragers) etc. Op technisch vlak gaat het bijvoorbeeld om goede beveiligingssoftware, zorgen voor back-ups, twee-factor-authenticatie en om belangrijke informatie ook buiten uw netwerken bewaren. Zo kunt u toch weer aan de slag als uw bedrijf onverhoopt toch gehackt is.

Plan
Het is sowieso goed om binnen uw bedrijf te zorgen voor een duidelijk plan voor als het toch eens verkeerd gaat. In dat plan kunt u bijvoorbeeld de volgende zaken opnemen:

- De te nemen maatregelen per situatie
- Communicatieplan per situatie
- Overzicht met alle IP-adressen en info over servertoegang
- Overzicht hardware- en softwaretoepassingen
- Gegevens belangrijke partijen op dit gebied (IT-ers, verzekeraars, partners)
- Lijsten met contactgegevens
- Stappenplan per afdeling

Op deze manier zorgt u er in ieder geval voor dat uw bedrijf zo snel mogelijk weer verder kan.
 
Heeft u hulp nodig bij deze zaken of wilt u meer weten of dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via klantenservice@1voice.nl of 024 – 760 14 00.
 
Wilt u meer weten over dit onderwerp en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op en neem samen met onze professionals de mogelijkheden door.

Neem contact op >Stel je werkplek samen >
Paul Dubbers

Founder
Adviseur Telecom en IT

U kunt bij mij terecht voor álle, zaken zowel commercieel als technisch”
Axel Butter

Service Manager

Ik sta altijd voor u klaar om u te helpen en begeleiden met alle technische vragen omtrent Voice over IP en IT-zaken
Is uw bedrijf veilig voor cybercriminaliteit?
Als ondernemer bent u het liefst bezig met ondernemen en daarbij zal de focus niet altijd op de veiligheid van uw netwerken en systemen liggen. Toch is het zaak ervoor te zorgen dat de juiste kennis op dit gebied in huis is en ook medewerkers be
Meer informatie >Archief >
Shanna Poelen
Waarmee kan ik je van dienst zijn?

Chat met 1Voice