Nederland niet weerbaar tegen cybercriminaliteit

  • 13-1-2020

Het is snel gebeurd. Een medewerker klikt op een linkje in een mail en bam, alle data van je bedrijf wordt gegijzeld. Cyberincidenten zijn er in allerlei vormen en maten en twee op de drie bedrijven is weleens slachtoffer daarvan, blijkt uit onderzoek onder MKB-bedrijven van financieel dienstverlener Centraal Beheer. Schrikbarende cijfers, maar nog steeds is cybercrime niet echt een hot topic bij veel mkb’ers. Hoe kan dat?

 

De overheid waarschuwt al jaren voor de toenemende dreiging van cybercriminaliteit. Terecht, want cyberaanvallen berokkenen het Nederlandse bedrijfsleven voor miljarden euro's aan schade. Elk bedrijf, ongeacht grootte en branche, is een potentieel doelwit. toch blijkt keer op keer dat zelfs de meest basale securitymaatregelen niet zijn genomen, met alle gevolgen van dien.

 

Cybercriminaliteit is het laatste anderhalve decennium sterk geprofessionaliseerd. in 2018 is naar schatting twee derde van de Nederlandse bedrijven en instellingen getroffen door cyberaanvallen, zo blijkt uit onderzoek door analistenbureau Forrester. de gemiddelde schade van een aanval is 300.000 euro. Twee jaar geleden was dat nog 184.000 euro. deze kosten komen onder meer voort uit downtime, productieverlies, gegevensverlies en gegevensdiefstal.

 

Bedrijfsbeveiliging is een continuerende balansoefening. security is geen exacte wetenschap en volledige veiligheid bestaat niet. Een goede beveiliging is een balans tussen de risico's die de organisatie loopt, de mate waarin securityoplossingen en processen de productiviteit van medewerkers mogen hinderen en budget.

 

Die balans ligt voor iedere organisatie anders. Een bedrijf dat grote hoeveelheden zeer gevoelige persoonsgegevens verwerkt loopt andere risico's dan een organisatie die nauwelijks met gevoelige data te maken heeft. Het vereist het maken van scherpe keuzes die bovendien met enige regelmaat om een heroverweging vragen. Hier vertellen wij u graag vrijblijvend meer over.


Service

Voor al uw vragen kunt u bij ons terecht. Neem gerust contact met ons op!

024-7601400