groter brandgevaar imitatiestekkers

  • 13-11-2017

usb_smartphone_1220ww.jpg

"Het Verbond van Verzekeraars raadt aan s'nachts de Smartphone of Tablet uit de oplader te halen, wanneer het volledig is opgeladen."

 

Een oververhitte accu of batterij van een smartphone of een ander elektronisch apparaat is een van de voornaamste oorzaken van een woningbrand.

Vooral het opladen van een smartphone in de nacht als je slaapt of als je zelf niet aanwezig bent, vergroot de kans op brand.

 

Het Verbond van Verzekeraars stelt in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden dat je in die situaties niet kan voorkomen dat bijvoorbeeld een apparaat overladen raakt.

Uit het rapport blijkt dat de helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektronische apparaten.

 

Dat kan variëren van de meterkast tot de waterkoker, maar volgens de verzekeraars vormt met name een smartphone wat dat betreft een gevaar.

Het Verbond ziet dat het opladen van apparatuur als smartphones en tablet vaker betrokken is bij het ontstaan van woningbranden.

De organisatie kan niet zeggen hoe vaak een dergelijk apparaat een brand veroorzaakt, maar baseert die toename op de ervaringen van schade-experts.

Het gebruik van goedkope imitatiestekkers zou geregeld bijdragen aan het ontstaan van branden.

Volgens het Verbond veroorzaken goedkope stekkers in combinatie met oudere apparaten sneller oververhitting.

 

In 2016 vielen 47 doden bij woningbranden, zo blijkt uit gegevens van Brandweer Nederland.

De helft van de fatale woningbranden heeft de oorsprong in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19 procent) en de keuken (16 procent).

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deed in de zomer van 2016 onderzoek naar onveilige opladers en bestempelde twaalf van de 41 USB-opladers als gevaarlijk. Bij nog twaalf andere merken kon de veiligheid niet worden vastgesteld, waardoor de verkoop van 24 van de 41 opladers verboden werd.

In Nederland verkochte opladers vallen onder toezicht van de NVWA, maar tegenover internetverkopers buiten de Europese Unie staat de NVWA machteloos

 

Door: NU.nl/ANP


Service

Voor al uw vragen kunt u bij ons terecht. Neem gerust contact met ons op!

024-7601400